Ovocné destiláty a pálenky
Nejprodávanější
Ovocný destilát je lihovina:
a) vyrobená výhradně alkoholovým kvašením a destilací dužnatého ovoce nebo moštu takového ovoce, bobulovin nebo zeleniny, s peckami nebo bez pecek,
b) destilovaná na méně než 86 % objemových, takže destilát má aroma a chuť destilovaných surovin,
c) obsahující těkavé látky v množství nejméně 200 g na hektolitr ethanolu o koncentraci 100 % objemových
Výraz Williams lze použit pouze pro označení hruškového destilátu vyrobeného výhradně z hrušek odrůdy
„Williams“.
Pálenka (s uvedením názvu ovoce) získaná macerací nebo destilací je lihovina:
a) vyrobená macerací ovoce nebo bobulovin uvedených v bodě ii), též částečně zkvašených, s možným přidáním maximálně 20 litrů lihu zemědělského původu nebo pálenky nebo destilátu získaných ze stejného ovoce na 100 kg zkvašeného ovoce nebo bobulovin, s následnou destilací na méně než 86 % objemových ethanolu.