Whisky
Nejprodávanější
Whisky nebo whiskey je lihovina vyrobená výhradně:
a) destilací obilné nebo kukuřičné zápary nebo zápary ze směsi obilí a kukuřice, která byla zcukřena v ní přítomnou sladovou amylázou s přídavkem nebo bez přídavku dalších přírodních enzymů, zkvašena účinkem kvasinek,
b) jednou nebo více destilacemi na méně než 94,8 % objemových, takže destilát má aroma a chuť použitých surovin,c) zráním konečného destilátu po dobu minimálně tří let v dřevěných sudech o objemu nejvýše 700 litrů. Konečný destilát, k němuž lze přidat výhradně vodu a karamel (za účelem zbarvení), si zachovává barvu, aroma a chuť pocházející z výrobního procesu.
Minimální obsah ethanolu ve whisky nebo whiskey je 40 % objemových. Přidání alkoholu, i zředěného je zakázáno.
Whisky nebo whiskey se nesmí sladit nebo aromatizovat ani obsahovat přídatné látky jiné než karamel použitý pro úpravu zbarvení.